Päätin kirjoittaa blogia Japanin reissustani, jotta mahdollisimman moni kaveri olisi kateellinen.
Lähdin pari päivää sitten seitsemän viikon kielikurssille Fukuokaan - samaan kouluun, jossa olin jo keväällä ollut pari viikkoa. Pidin paikasta sen verran, että päätin lähteä uudestaan pitemmäksi aikaa, kun nyt syksyllä sattui olemaan aikaa ja rahaa.
Lähdin matkaan keskiviikkona iltapäivällä ja säästin nelisen kymppiä menemällä lentoasemalle taksin sijaan bussilla. Bussissa joku kiva söpö blondi tuli matkatavaroineen istumaan minua vastapäätä siihen bussin keskiosaan, ja juttelimme matkajuttuja. Hän oli menossa Tukholmaan, minne hän oli juuri muuttanut.
Tällä kertaa lento Helsingistä Osakaan meni aika kivuttomasti, kun osasi odottaa tylsää ja pitkää koneessa istumista. Katsoin jonkun maailmanloppua ennustavan amerikkalaisen aurinkotuulidokkarin ja elokuvat Hangover II ja My Super Ex-Girlfriend. Loppujen lopuksi tuntui hassulta, miten jo yhdeksän tunnin lennolla pääsee ihan eri maisemiin, toiselle puolelle maapalloa.
Viime aikoina vähähiilihydraattista ruokavaliota harrastaneena voin todeta, että lentokoneruoka on niin kutsuttua "hiilaripaskaa". Nuudeleita, perunaa, jauhopihviä jauhokastikkeessa, vaalea leipä ja suklaaleivos. Huh huh. Pitäisikö sitä ensi kerralla tilata gluteeniton ateria.
Lentokentällä vastassa olivat tuttuun tapaan kunnon kuumotukset. Ensin käveltiin ilmeisesti ruumiinlämpöä sairauksien varalta mittaavien kameroiden ohi. Seuraavaksi otettiin sormenjäljet ja valokuva, ja vastailtiin virkailijan kysymyksiin matkan tarkoituksesta, majoituksesta ja lompakon paksuudesta. Tullissa kysyttiin tuonko maahan räjähteitä, huumeita, aseita tai lääkkeitä. Lopuksi vielä varmistivat asian avaamalla laukkuni ja toivottivat tervetulleeksi Japaniin.
Koin taas samanlaisen lentokenttäefektin kuin viimeksi. Kaikki oli niin erilaista ja hassua, että ei vain voinut olla hymyilemättä kuin hölmö. Oli upeaa olla taas Japanissa, poissa Suomen pimeydestä ja kylmyydestä. Aurinko paistoi korkealta ja lämpöä oli 26 astetta.
 |
Pizzäravintola Osakan lentokentällä. |
Odotin jatkolentoa Fukuokaan kuusi tuntia. Ihmettelin hassuja kauppoja, söin tonkatsua (eräänlaista leivitettyä ja friteerattua porsaanleikettä) ja kertasin puolet japanin kirjasta. Lento Osakaan oli saapunut kahdelta yöllä Suomen aikaa ja yhdeksältä aamulla paikallista aikaa, joten jetlag alkoi jo vähän vaivata. Fukuokan koneessa miltei nukahdin muutamaan otteeseen.
Joku gaijin (ulkomaalainen) tuli junassa kyselemään minulta suuntia japaniksi. Hei oikeesti, jos osaa japania, niin kannattaako kysyä suuntia ensin japanilaiselta, vai matkalaukkua kantavalta ulkomaalaiselta? Vastasin ensin englanniksi, mutta ymmärrysvajeen vuoksi vaihdoin japaniin. Hän sai vastauksen kysymykseensä vieressä istuneelta japsilta, mutta jäimme juttelemaan vielä parin pysäkin verran. Hän kysyi, tunnetaanko Suomessa nimiä "Kajsa" ja "Svante", ja tiesi, että nimi "Martti" tulee Martinuksesta, joka taas tulee Mars-jumalasta. Oli hauska huomata, että japanin osaamiseni olikin vaivihkaa parantunut sitten viime reissun ja pystyin heittämään läppää ihan suvereenisti.
Keskustan asemalta jatkoin majoitukseeni taksilla. Taksikuski oli hauska heppu, ja hänenkään kanssa en kokenut kommunikaatio-ongelmia. Suomesta hän tiesi saunan, ja kertoi pitävänsä saunomisesta. Selitin hänelle suomalaisen ja japanilaisen saunan eroja: suomalaisessa saunassa lämpötila on 60 asteen sijaan 80-100 astetta. Suomalaisten mielestä myöskään täysi valaistus, seinäkello tai telkkari eivät kuulu saunaan. Ai niin, ja suomalaisessa saunassa on kiuas, johon heitetään vettä.
En löytänyt heti sisäänkäyntiä majoitukseen, ja pyörittyäni ympäriinsä kartta kädessä eksyneen näköisenä joku hymyileväinen japanilainen täti tuli nopeasti neuvomaan minut perille. Juuri tyypillistä Japania. Fukuokan hanavesi on kloorattua ja pahan makuista, joten kävin vielä ostamassa vesipullon viereisestä 7-Elevenistä. Huoneeseen päästyäni kävin pikaisesti suihkussa ja kaaduin rättiväsyneenä futon-sänkyyn.